HermannstadtFest, Sibiu, Romania

In dialog cu Daniela Simionescu, directorul si initiatorul festivalului Hermannstadt Fest



Am tot incercat sa o abordez pe dna Daniela Simionescu in timpul festivalului HermannstadtFest, insa nu am gasit niciodata momentul potrivit. De ce? Pentru ca este directorul festivalului, persoana care a a avut idea crearii acestui festival si cea care s-a ocupat de organizare. Acum, la cateva saptamani dupa festival, Daniela Simionescu este putin mai libera. Dar nu putem vorbi chiar de o perioada de relaxare totala, pentru ca … au inceput deja pregatirile pentru editia a doua a Festivalului HermannstadtFest!
Brenda: Dna Simionescu, va multumesc ca ati acceptat sa imi raspundeti la cateva intrebari. Materialul nostru va fi publicat pe lexis.ro si 1goal4all.com. Am intrebat participantii la festival si membrii juriului cum s-au simtit la prima editie a HermannstadtFest? As vrea sa va intreb si pe dv acelasi lucru, desi am vazut cu totii ce efort a insemnat organizarea acestui eveniment.
Daniela Simionescu: La prima editie au fost prezenti peste 250 de concurenti din 28 de judete ale tarii .Am avut o concurenta din Serbia si 2 concurente nascute in SUA, care studiaza in Sibiu. Cred ca atat copiii cat si parintii s-au simtit bine.
Brenda: Sa o luam cu inceputul: cum v-a venit ideea acestui festival? Cine v-a sustinut? Au fost si persone care nu v-au incurajat?
Daniela Simionescu: In Sibiu nu exista niciun festival de muzica pentru copii, desi sunt multi copii talentati care nu au posibilitatea sa mearga la festivaluri in tara. Impreuna cu Dragos Popa de la Centrul CulturalVirtual Artist pentru Arta, ne-am hotarat sa facem un festival in Sibiu si am apelat la asociatia Meridiane Socio Culturale, care ne-a sprijinit. PalatulCopiilor Sibiu a fost de asemenea organizator. Dl director Daniel Vecsei m-a ajutat foarte mult in organizarea acestui festival. Ne-a sustinut si Inspectoratul Scolar Sibiu prin dl inspector general Stefan Firu.
Vreau sa-i multumesc si dlui consilier Dragos Floarea Marinca, cel care s-a implicat si ne-a sustinut neconditionat. Ii multumesc de asemenea d-nei Mihaela Grigoras director la Teatrul pentru copii si tineret GONG, pentru ca ne-a gazduit in toate cele trei zile de Festival.
Alaturi de mine a fost d-l prof Claudiu Nicolae Botoroaga, care s-a ocupat de sonorizare pe toata durata festivalului.
Vreau sa le multumesc d-lui Adrian Ordean, Mihai Traistariu, Radu Nechifor, Doina Morosanu, Olimpia Urs, Sanda Vulcu,Victoria Ghinescu care au acceptat sa faca parte din juriul acestui festival.
Alaturi de mine a fost din primul moment sotul si fiicele mele.
Si, nu in ultimul rand, am fost “sustinuta” - sa spun asa - de toti cei care au venit ca participanti la acest festival. Fara ei, festivalul nu ar fi avut loc.
Vreau sa multumesc si sponsorilor care m-au sustinut: Lexis Sibiu, Transilvania Booking, Posterland, Avon, Flaro Sibiu, Simpa Sibiu, Hotel Roberts, Asociatia Maini Unite, Inima de carte, Fan jucarii, Sory, City Flowers, WeddingRevolution.
Brenda: Eu am lucrat 3 zile alaturi de fiicele dv, Dominique si Ioana. Cum au primit ele ideea organizarii unui festival? Amandoua sunt obisnuite cu concursurile, dar in calitate de participant.
Daniela Simionescu: Dominique si Ioana au fost incantate de idea organizarii unui festival in organizarea caruia sa se poata implica.
Brenda: A existat o delimitare clara intre ‘jobul’ de mama de copil care se pregateste pentru o cariera pe scena si cel de director de festival? Dominique nu a concurat in acest festival, insa a avut un rol nou: acela de prezentator de festival.
Daniela Simionescu: Inca de  la inceput am spus clar ca Dominique nu va participa la acest festival, pentru ca nu mi se parea corect. Au fost pareri pro si contra. Dominique a fost foarte incantata sa fie prezentator. A fost ea putin suparata ca a prezentat mai mult Andrei, dar pana la editia urmatoare ii trece.
Brenda: Cat a durat organizarea primei editii? Cand ati avut ideea festivalului si cand ati demarat cu adevarat pregatirile?
Daniela Simionescu: E greu de spus. Ideea acestui festival o am de vreo 2 ani. Dar am demarat pregatirile de anul trecut din septembrie.
Brenda: Am vazut ca evenimentul a fost mediatizat la TV, radio, in presa scrisa. Cum au primit sibienii anuntul? De fapt, ce ati putea spune despre atitudinea sibienilor in ceea ce priveste manifestarile artistice, mai ales cele menite sa promoveze orasul in strainatate?
Daniela Simionescu: Cred ca sibienii au primit bine acest festival. In general oamenii sunt dornici de manifestari noi si de calitate. Speram ca anul viitor sa fim sustinuti si de autoritatile locale.
Brenda: Vorbim de un festival mare, cu un numar impresionant de participanti, dar si cu un numar mare de sectiuni. Acest lucru a facut, fara indoiala, dificila organizarea evenimentului. Ce varsta au avut cel mai mic si cel mai mare concurent si cum ati apreciat reactia celor care studiaza muzica vis-à-vis de participarea la HermannstadtFest?
Daniela Simionescu: Cel mai mic participant a avut 3 ani, iar cel mai varstnic cred ca peste 45 de ani. Toti concurentii au fost foarte bine pregatiti. De aceea si premiile au fost suplimentate.
Brenda: Va amintiti vreun moment amuzant din timpul festivalului? Dar vreun moment de panica?
Daniela Simionescu: Am fost atat de ocupata incat nu imi aduc aminte moment amuzante. Un moment de panica am avut in gala, cand am ratacit cateva diplome si toata lumea vorbea in acelasi timp si nu ma puteam concentra.
Brenda: Pregatirile pentru editia a doua a festivalului HermannstadtFest, din 2014, au inceput deja. Prima editie a fost un succes recunoscut de media locala. Editia a doua ne pregateste surprize?
Daniela Simionescu: A doua editie va fi oarecum diferita de prima. Se vor face preselectii, pentru ca este extrem de dificil ca in 2 zile sa jurizezi 250 de concurenti. Ne gandim si la cateva surprize, dar veti afla la momentul potrivit.
Brenda: Dna Simionescu, va multumesc pentru interviu. Continuam discutia la urmatoarea editie HermannstadtFest, in 2014!






De vorba cu Andrei Coman - la Hermannstadt Fest, Sibiu

Andrei Coman are 19 ani si este interpret de muzica usoara. Este absolvent al Scolii Populare de Arte Tiberiu Bradisteanu din Brasov, sectia canto muzica usoara (5 ani) si pian (3 ani) si elev in clasa a XII-a la Colegiul National 'Unirea' din Brasov (sectia filologie - bilingv engleza).

Brenda: Andrei, ne aflam la finalul festivalului Hermannstadt Fest. As vrea sa imi raspunzi la cateva intrebari. Nu esti pentru prima oara pe scena. Care este insa relatia ta cu scena? Cand si unde v-ati 'intalnit' prima oara?
Andrei Coman: Relatia mea cu scena a inceput in jurul varstei de 7 ani, cand activam intr-un cor din Brasov. Timp de 5 ani, cantatul in cor m-a format si m-a indrumat cu pasi marunti spre domeniul muzicii. In jurul varstei de 11 ani am avut prima aparitie solo pe scena, in cadrul Scolii Populare de Arte, la un spectacol de Valentine's Day. Imi amintesc ziua aceea plina de emotii si acum. 

Brenda: Inteleg ca interesul pentru muzica in special si scena in general nu este nou. Cine te-a influentat cel mai mult in aceasta directie? Cine a descoperit talentul tau? Cum ai inceput, de fapt?
Andrei Coman: Talentul meu a fost descoperit de mama mea inca de la varsta de 4-5 ani, cand cantam non-stop prin casa tot ce auzeam la radio si la televizor. Crescand, parintii mei s-au gandit tot mai mult sa ma indrume in aceasta directie, fiind convinse de dorinta si caracterul meu hotarat si astfel am inceput sa iau acest hobby ca pe un lucru extrem de serios si de viitor. Cel mai mult am fost si sunt sustinut in continuare de parintii mei care, atat cat pot, ma sustin moral si financiar intotdeauna.

Brenda: Andrei, ce este Centrul Cultural Virtual 'Artist pentru arta"? Cum a aparut?
Andrei Coman: Centrul Cultural Virtual de Informare 'Artist pentru arta' este un centru cultural online, ce are ca scop promovarea si sustinerea artei si a culturii din Romania si nu numai. Acest centru a fost infiintat in urma cu 2 ani, cu scopul de a readuce oamenilor in fata adevaratele valori culturale si adevaratele talente, cu cu greu ajung a fi promovate in ziua de azi. Incepand cu luna iulie 2013, Centrul Cultural Virtual isi extinde ramurile, demarand diverse colaborari culturale, organizand evenimente, spectacole, concerte caritabile, festivaluri pentru copii si tineret si nu in ultimul rand traditionala 'Gala' a institutiilor de arte de la Brasov, ce se va afla la cea de-a III-a editie.

Brenda: Este ceva ce ai regretat ca ai facut? Sau ca nu ai facut pana acum pe scena sau in spatele scenei?
Andrei Coman: Pe parcursul 'cresterii' in aceasta cariera muzicala, am invatat sa nu dau inapoi si sa nu regret nimic. Am invatat ca trebuie sa iau din tot numai ce e bun, iar din greseli sa invat. Greselile si piedicile sunt aranjate pe drumul vietii noastre cu un scop concret, precis si acela este de a ne ajuta sa ne mobilizam si sa evoluam!

Brenda: Vorbeste-ne si despre planurile tale de viitor: unde te mai putem reintalni in 2013? Unde si in ce ipostaza te vezi peste 10 ani?
Andrei Coman: In prima faza, o sa dezvalui un mic secret 'din bucatarie'. Anul acesta imi propun lansarea primei creatii muzicale proprii, pe care sper sa am sansa sa o promovez intr-o competitie muzicala deosebita, la nivel national. Dupa lansarea oficiala a piesei, voi realiza un 'mini-turneu' de promovare intr-o serie de orase din Romania, in cadrul unor emisiuni de televiziune si radio. Referitor la viitorul mai indepartat, peste 10 ani sper sa ne intalnim in culisele unor mari scene ale Romaniei sau - de ce nu? - ale lumii! 'Obstacolele ce-mpiedica dorinta, devin elanuri ce te-mping spre implinire.' (William Shakespeare)

Brenda: Multumesc, Andrei, si sper sa ne reintalnim cat mai curand!
 
 
 
 
 
 
 
 

Interviu cu reprezentanta Romaniei la Eurovision in ... 2023

Dominique Simionescu este o domnisoara delicata din Sibiu. La cei 11 ani, Dominique a bifat deja o multime de festivaluri nationale si internationale, unde a obtinut premii importante, emisiuni TV, spectacole. A inceput la 8 ani ca solista. La 9 ani a mai adaugat un rol in CV: cel de prezentator al unei emisiuni radio, “Mici Vedete Christaline” pe Radio Christal. Acum este prezentatoarea primului festival de muzica populara, folk, clasica si usoara din Sibiu, HermannstadtFest.
Brenda: Domy, noi doua ne cunoastem de cativa ani. Eu iti stiu povestea, insa te rog sa le spui si cititorilor nostri cum si cand a inceput totul. Iti amintesti cand ai urcat prima oara pe scena?
Dominique: Prima data am urcat pe scena pentru semifinalele la Mamaia Copiilor si Cerbul Copiilor si am cantat piesa 'Vreau sa ajung artista'.

Brenda: Spune-ne si despre ‘Vedetele Christaline’. Cum au aparut si ce a reprezentat aceasta experienta pentru tine?
Dominique: Christa, o prietena a mamei mele, are un post online, Radio Christal. Ea mi-a propus sa fiu DJ la acest radio si sa prezint o emisune pt copii. A fost o experienta minunata!

Brenda: Dominique, spune drept: ai simtit vreodata invidia colegilor, prietenilor, celorlalti copii? Parca nu-mi vine sa cred ca toata lumea se bucura sincer pentru realizarile tale.
Dominique: Eu nu cred ca prietenii adevarati sunt invidiosi. Prietenii si colegii mei ma sustin mereu si se bucura sincer pentru toate realizarile mele. Cei care nu se bucura si sunt invidiosi, nu cred ca sunt prieteni cu mine.Nu poti fi placut de toata lumea...

Brenda: Cum e sa fii o mica vedeta in Sibiu?
Dominique: Eu nu ma consider o “vedeta”. Sunt un copil normal, care e mai cunoscut decat altii. Uneori sunt recunoscuta pe strada si ma bucur. Mai ales dupa ce am aparut la Next Star. Uneori copii pe care nu-i cunosc vor sa faca poze cu mine.

Brenda: Suntem in culisele festivalului Hermannstadt Fest. Hai sa vorbim despre aceasta prima editie. Cum si cand a aparut ideea acestui festival?
Dominique: Ideea acestui festival ii apartine mamei mele, care a vrut sa existe si in Sibiu un festival de muzica pentru copii.

Brenda: Ne poti dezvalui cate ceva din planurile tale de viitor? Sa incepem cu anul 2013: pe ce scene vei putea fi vazuta in aceasta vara? Spune-ne si despre planurile de vacanta.
Dominique: Nu am planuri mari in aceasta vara. In august voi merge la Festivalul Zambet de Copil. Voi canta in 20 iulie la un spectacol umanitar care are loc la Sibiu. La inceputul lui septembrie voi merge intr-o tabara de matematica, apoi la Ocna Sibiului.

Brenda: Unde te vezi peste 10 ani?
Dominique: Eu sper ca peste 10 ani sa reprezint Romania la Eurovision.

Brenda: Inainte de a incheia, te rog sa ne spui cate ceva despre preferintele tale. Stim cu totii ca iubesti muzica. Dar altceva? Care e materia ta preferata la scoala? Ce iti doresti foarte mult si nu ai inca?
Dominique: Muzica este viata mea. Nu as putea trai fara muzica. Dar la fel de mult iubesc si limba germana. Imi doresc un pian si...o tableta. Cu tableta e mai usor ca poate o s-o primesc, dar cu pianul e mai greu ca este foarte scump.

Brenda: Multumesc si … reluam discutia la urmatoarea editie Hermannstadt Fest!
 
 
 
 
 
 

De vorba cu Adrian Ordean, presedintele juriului si presedintele de onoare al festivalului HermannstadtFest 2013

Brenda: Dle Adrian Ordean, as vrea sa stam putin de vorba si sa public dialogul nostru. Facem un material despre Hermannstadt Fest pentru lexis.ro si 1GOAL4ALL. Daca este un moment potrivit pentru dv, as vrea sa imi raspundeti la cateva intrebari. Mai intai, cum v-ati simtit la Hermannstadt Fest?

Adrian Ordean si Daniela Simionescu
Adrian Ordean: M-am simtit bine din trei motive: festivalul este foarte reusit si m-am simtit onorat sa particip si eu, festivalul are loc la Sibiu, adica pentru mine asta  inseamna acasa si de asemenea sunt mandru ca festivalul a fost gandit de cei de aici, din acest minunat oras, iar cine nu are o Daniela Simionescu, aceasta doamna dispusa la orice efort in organizarea festivalului la orice ora din zi sau noapte ... sa-si cumpere.
Brenda: Ati fost presedintele de onoare al festivalului Hermannstadt Fest si presedintele juriului. Spuneti-le cititorilor nostri in ce fel HermannstadtFest este similar sau diferit de alte festivaluri?

Adrian Ordean:  Daca, in general, festivalurile sunt stampilate de la inceput cu subtitlul: “festival de interpretare”, “festival de creatie”, “festival de folclor” etc, aici, la Sibiu,  Hermannstadt Fest lasa loc tuturor celor care vor sa se exprime in arta, de la copii de 4 ani pana la tineri peste 20. Muzica este cuvantul cheie aici, muzica de toate felurile: folclor, muzica clasica, muzica instrumentala, muzica usoara, creatie….nu am mai vazut atatea genuri cuprinse la un loc in vreun alt festival. Asta cu siguranta il face deosebit.

Brenda: Ce puteti spune despre piesele prezentate in sectiunea ‘Creatie’, mai ales cele apartinand adolescentilor care le-au si interpretat in concurs?

Adrian Ordean: Aici ar trebui facut ceva, pentru ca nu mi se pare corect ca tinerii compozitori, poate pentru prima oara participanti cu o piesa intr-un festival, sa fie nevoiti sa concureze cot la cot cu compozitori consacrati, cu state vechi in concursurile de gen. Poate ca ar trebui facuta o preselectie a pieselor care sa tina cont de palmaresul compozitorului, ceva care sa faca diferenta intre incepatori si consacrati, niste categorii speciale etc. Probabil ca organizatorii se vor gandi la toate astea pe masura ce festivalul va creste in varsta.

Brenda: Cat de importanta este, in opinia dv, participarea la festivaluri a copiilor care doresc o cariera in muzica – in ceea ce priveste experienta dobandita, motivatia, impactul etc? Cat de importanta este alegerea piesei in raport cu varsta interpretului, pregatirea, stilul sau?

Adrian Ordean: In primul rand as vrea sa felicit parintii care isi indeamna copiii sa participe la aceste festivaluri, profesorii de canto care ii invata pe tineri ce sa faca cu talentul lor. Competitia stimuleaza imaginatia participantilor, fie ei mai mici sau mai mari, stimuleaza dorinta de a fi mai bun decat ceilalti, chiar simplul fapt ca ei isi creaza din aparitia pe scena un moment al lor unic si plin de personalitate, imbracandu-se intr-un  costum colorat si plin de viata si dansand pur si simplu sau facand un moment coregrafic, nu pot duce decat la performanta, poate fi un plus in educatia lor si cine stie ... poate chiar un viitor drum in viata. Cred ca asta ne dorim de la copiii nostri.
                Alegerea inspirata a pieselor pe care le va canta interpretul este decisiva. Rolul principal aici revine profesorului sau indrumatorului, ei sunt cei care stiu ce poate sau cat poate sa  performeze un elev. E foarte mult de vorbit aici…iar daca nu e sa fie “anul acesta” …nu-i nimic, studiem si exersam mai mult si poate la anul….

Brenda: Prezenta pe scena si popularitatea pot fi tentante. Unii copii reusesc, altii nu. Cum vedeti dv acest fapt, din punctul de vedere al compozitorului?

Adrian Ordean: Eu cred ca chestia asta cu muzica e ca o loterie: am vazut oameni foarte talentati care nu au reusit in muzica, iar deopotriva oameni fara talent care au reusit sa ajunga in varf destul de repede, lucru care i-a mirat si pe ei intr-atat de mult ca au avut chiar impresia ca au reusit si au si valoare. Oricum rolul compozitorului este foarte important in faza de productie a cantecului sau a proiectului, insa odata ajuns pe scena, artistul este acela care trebuie sa stie sa “vanda” materialul…daca aici se impotmoleste treaba…a fost “munca in zadar” ... desigur toate astea sunt valabile in conditii normale…daca insa ai multi bani, treaba se rezolva oricum si intr-un final toata lumea e fericita. Talentatii, multi dintre ei, se vor duce sa cante pe vapor pentru ca acolo nulitatile nu au loc.
Brenda: Ma bucur ca am putut vorbi cu dv. Sper sa ne reintalnim si la urmatoarele editii Hermannstadt Fest. Multumesc!

No comments:

Post a Comment

NISTE CARTI - cu Ana Cocoveanu

Ma vad cu Ana in vacante si uneori in weekend, cand nu avem teme prea multe. Ne stim de 9 ani si ne bucura fiecare intalnire pentru ca ...