Tuesday, January 1, 2019

NISTE CARTI - cu Catinca Denieul



Pe Catinca o cunosc de multi ani. Am fost vecine si, la un moment dat, colege la scoala de muzica. E drept ca la instrumente diferite: eu faceam pian, iar ea, vioara. Dar, timide amandoua, nu ne-am descoperit decat tarziu una pe alta. Mai bine mai tarziu, decat niciodata. Acum este in clasa a X-a, la un liceu din Franta.

Brenda: Catinca, la un moment dat discutam despre Harry Potter. Ce mai citesti acum?
Catinca:  Citesc o carte pentu scoala, ‘Bel-Ami’ de Guy de Maupassant.

Brenda: Se incadreaza in preferintele liceenilor din Franta? Apropo, poti sa imi spui cateva titluri la moda printre adolescentii francezi?
Catinca:  Nu pot sa spun ca aceasta carte va fi preferata liceenilor, dar este o carte interesanta, care ajuta la dezvoltarea culturii generale. In acest moment cartile ‘populare’ in Franta sunt: ‘Les etoiles contraires’, de John Green, ‘La Passe-miroir’, de Christelle Dabos,  ‘Just a girl Zoe’, de Zoe Tondut, ‘Qui ment’? de Karen M. McManus,  ‘Coeur Vanille’ de Cathy Cassidy.

Brenda: Dar titlurile recomandate de scoala? Se suprapun preferintele copiilor cu recomandarile profesorilor?
Catinca: Dupa cum spuneam, cartile recomandate de profesori nu o sa placa neaparat copiilor, dar e bine sa le citesti petru a-ti dezvolta cultura generala si orizontul. Printre cartile recomandate de scoala putem gasi diferite titluri: ‘Horace’, de Corneille, ‘Le Bourgois Gentilhomme’, de Moliere, ‘Candide’, de Voltaire, ‘Pierre et Jean’, de Maupassant.
Editura Libris

Brenda: Iti amintesti care a fost prima carte pe care ai citit-o singura? In ce limba era? O mai ai?
Catinca: Prima carte pe care am citit-o singura a fost probabil in limba romana, se numea ‘Aventura gargaritei Suzette’ de Quentin Greban. Din pacate nu cred ca o mai am.

Brenda: Ce citesti acum?
Catinca: ‘Le cercle des 17’ de Richard Paul Evans.

Brenda: Care a fost cartea ta preferata? Cea pe care ai reciti-o de cate ori ai timp? Ne-o poti prezenta pe scurt?
Catinca: Cartea mea preferata este ‘Marquer les ombres’ de Veronica Roth, volumul 2, deoarece este o poveste intriganta intre 2 adolescenti indragostiti, de nationalitati diferite. Din pacate este o dragoste imposibila, intrucat cele doua popoare sunt in relatii de dusmanie.

Brenda: M-ai facut curioasa. O sa caut si eu cartea; pare ceva pe gustul meu. Ai citit ceva din obligatie, fiind recomandare scolara, si te-a plictisit teribil? Ceva ce de-abia asteptai sa termini?
Catinca: Da, mi s-a intamplat de mai multe ori sa citesc carti pentru scoala din obligatie, care nu-mi placeau. Dar ... obligatia e obligatie.

Brenda: Preferi sa citesti intai cartea si apoi sa vezi ecranizarea? Este vreun titlu al carei ecranizare ti s-a parut mai slab decat cartea tiparita?
Catinca: Prefer sa vad mai intai ecranizarea deoarece, asa pot sa stiu despre ce este vorba in carte; nu mi s-a intamplat niciodata sa vad un film mai slab decat cartea dupa care fusese facut. Dupa mine, ecranizarea este ceea ce ar trebui sa te atraga pentru a vrea sa citesti cartea.

Brenda: Preferi sa citesti ‘clasic’, dand paginile sau esti genul modern, cu ebook-ul in buzunar?
Catinca: Prefer sa citesc ‘clasic’, chiar daca nu ma deranjeaza nici sa citesc pe e-book sau telefon. Insa senzatia nu e aceeasi si ochii obosesc mai putin pe carte decat pe dispozitive electronice.

Brenda: In ce limba iti place cel mai mult sa citesti?
Catinca: Imi place sa citesc in franceza si engleza, pentru ca imi este mult mai usor decat in romana, franceza fiind prima limba pe care am vorbit-o, iar engleza, o limba care imi place foarte mult.

Brenda: Poate citesc acest interviu si colegii tai. Ce carte ti-ar placea sa primesti de ziua ta ?
Catinca: De ziua mea mi-ar placea sa primesc ‘J’ai encore menti’ de Gilles Legardinier.

Brenda: Sper sa ti se implineasca dorinta.
CATINCA Denieul, 16 ani, Franta




     Am ales 'prep' de Curtis Sittenfeld pentru prima prezentare in 2019. Titlul nu dezvaluie prea mult, imaginile primei coperte trimit cumva cu gandul la 'Alice in Tara Minunilor', iar prezentarea succinta de la inceput este mai mult decat incitanta: 'De veghe in lanul de secara'... la feminin!
     Cred ca este o carte pentru toate varstele. Nu degeaba a fost tradusa in peste 30 limbi! Lee Fiora este atragatoare si respingatoare in acelasi timp.
     Este adolescenta pe care putini au timp si rabdare sa o asculte, eleva enervanta care indrazneste sa viseze la un dialog real cu profesorii, colega visatoare, 'adancita de ganduri' si nesigura pe ea, care intra in belele greu de imaginat, cetateanul definit prin oamenii cu care isi petrece timpul. 

     Actiunea este alerta, apar multe nume care vin si pleaca, se cearta si se impaca, trec prin incercari nereusite de suicid, dar 'toate trebuie sa intre pe fagasul lor normal si pana la urma se mai intampla si alte lucruri: o slujba, facultatea, o alta slujba si ... de obicei un fel de satisfactie.' Scoala cu tot ce inseamna ea (profesori, ierarhii, ritualuri, obligatii) joaca un rol important. Dar Lee Fiora se regaseste tot alaturi de familie. Desi amintirile nu se sterg. Poate tocmai din acest motiv comunicarea este atat de captivanta in 'prep'.
     Sunteti curiosi cum ar fi aratat contul ei de Facebook sau mesajele de pe Whatsapp sau Snapchat? Vreti sa aflati daca Lee Fiora ar fi fost prietena voastra cea mai buna in adolescenta? Sau daca ati fi fost macar colege bune? Sau daca, din contra, v-ar fi facut viata un chin in clasa? Trebuie sa cititi cartea. In 2016 canalul HBO anunta ca pregateste ecranizarea volumului 'prep'. Sunt curioasa daca viziunea scenaristului va fi apropiata de modul in care am simtit eu personajele.


 

No comments:

Post a Comment

NISTE CARTI - cu Ana Cocoveanu

Ma vad cu Ana in vacante si uneori in weekend, cand nu avem teme prea multe. Ne stim de 9 ani si ne bucura fiecare intalnire pentru ca ...