Friday, January 25, 2019

NISTE CARTI - cu Ana Cocoveanu



Ma vad cu Ana in vacante si uneori in weekend, cand nu avem teme prea multe. Ne stim de 9 ani si ne bucura fiecare intalnire pentru ca avem multe de povestit. Am fost colege doar doi ani, apoi am urmat scoli diferite, iar acum, la liceu, profile diferite. Dar discutiile noastre ajung intotdeauna si la carti si ecranizari.
 
Brenda:  Ana, iti amintesti ce citeai la 7-8 ani?
Ana: La acea varsta citeam mai mult carti de povesti si adoram revistele cu benzi desenate: Garfield si Rahan.

Brenda: Ce citesti acum? Sau care sunt preferintele tale literare acum?
Ana: De Craciun am primit o carte de Kurt Vonnegut care se cheama "Abatorul 5". Am inceput sa o citesc imediat si mi-a confirmat impresia buna despre acest autor. Mai citisem la inceputul acestui an "Galapagos" si mi-am propus sa citesc mai multe carti scrise de el fiindca stilul ironic si critic in care imbina realul cu SF-ul este pe gustul meu. Deci preferintele mele actuale se indreapta catre cartile SF.


Brenda: Dar titlurile recomandate de scoala? Se suprapun preferintele tale cu recomandarile profesorilor?
Ana: In foarte mica masura! Lecturile obligatorii nu ma atrag deloc, in schimb in lista de carti facultative am gasit titluri interesante si pe care ma pregatesc sa le caut si sa le citesc.

Brenda: Iti amintesti care a fost prima care pe care ai citit-o singura? O mai ai?
Ana: Nu, nu mai stiu ce carte a fost prima citita. Dar sigur o mai am pentru ca eu nu pot renunta la cartile mele. Nu ma despart nici macar de cele care nu mi-au placut.

Brenda: Care a fost cartea ta preferata? Cea pe care ai reciti-o de cate ori ai timp? Ne-o poti prezenta pe scurt?
Ana: Cartea mea de suflet, pe care o citesc in fiecare an inainte de ziua mea, este "Batranul din Luna" scrisa de Grace Lin. Este un basm de inspiratie folclorica scris de o autoare de origine taiwaneza stabilita in SUA. Este vorba despre o fetita plecata intr-o calatorie fantastica, in incercarea de a-si schimba norocul si totul se intampla in lumea magica a culturii chineze care abunda in superstitii si in animale fabuloase.

Brenda: Ai citit ceva din obligatie, fiind recomandare scolara, si te-a plictisit teribil? Ceva ce de-abia asteptai sa termini?
Ana: Cartile de citit necesare la scoala nu au fost in sine neaparat plictisitoare. In schimb modul in care am fost obligati sa le abordam a fost total neplacut si obositor. Eram la un pas sa renunt la placerea cititului din cauza ca trebuia sa scoatem  cate o idee din fiecare carte citita, o suta de cuvinte noi pe care sa le notam in caiet impreuna cu definitia lor, cat si o suta de expresii deosebite din fiecare carte obligatoriu de citit. In acest fel orice dorinta de a urmari subiectul se pierdea rapid din cauza deselor intreruperi.

Brenda: Stii care au fost cartile preferate ale parintilor tai in copilarie si in adolescenta? Se regasesc si in lecturile tale? Dar invers: parintii tai ce parere au de titlurile care ti-au placut tie mult-mult?
Ana: Mama mi-a recomandat majoritatea cartilor pe care le-am citit si culmea mi-au si placut. Aici se inscriu carti precum: "1984" si "Ferma animalelor" ale lui George Orwell, Jocul lui Ender" de Orson Scott Card sau "Copilul divin" de Pascal Bruckner. Unele nu au fost chiar potrivite neaparat cu varsta mea de la momentul lecturii, asa dupa cum a recunoscut si mama, dar mi-au placut tocmai pentru ca m-au facut sa reflectez mult la lumea descrisa acolo si la ceea ce s-ar putea intampla pe Pamant daca deciziile oamenilor nu ar fi rationale. Daca eu descopar o carte interesanta atunci si mama si tata doresc sa o citeasca si apoi discutam impreuna despre ea si daca exista ecranizarea ei cautam sa vedem impreuna filmul.

Brenda: Preferi sa citesti intai cartea si apoi sa vezi ecranizarea? Este vreun titlu al carei ecranizare ti s-a parut mai slab decat cartea tiparita?
Ana: Nu neaparat. Nu prea conteaza ordinea fiindca oricum daca citesc mai intai cartea vreau sa vad si filmul si invers. In general filmele nu urmaresc neaparat firul cartii si e interesant de urmarit si modul in care regizorul filmului a interpretat cartea. Filmul facut dupa cartea "O bucla in timp", desi are efecte speciale foarte reusite, nu m-a miscat atat de tare precum lectura cartii.

Brenda: Preferi sa citesti ‘clasic’, dand paginile sau esti genul modern, cu ebook-ul in buzunar?
Ana: Nu am nici o preferinta, depinde doar de felul in care gasesc cartea dorita. Uneori nu am acces la cartea tiparita si atunci nu imi refuz placerea cititului de pe tableta.

Brenda: In ce limba iti place cel mai mult sa citesti?
Ana: Imi plac si cartile in limba romana dar si cele in engleza la fel de mult! Eu consider ca ceea ce am citit pana acum tradus in limba romana a fost foarte expresiv si am citit cu placere aceste carti.

Brenda: Te-ai gandit vreodata cum ai fi perceput lectura daca totul ar fi fost deja digitalizat si ai fi fost obligata sa citesti DOAR pe ebook? Daca nu ar mai fi existat cartile cu pagini vechi sau cu miros proaspat de tipografie?
Ana: M-am gandit foarte mult la acest lucru mai ales cand am citit "Fahrenheit 451" de Ray Bradbury, care are ca subiect exact o societate care este obligata sa renunte la carti si in general la citit. Societatea era una totalitara iar oamenilor li se induceau ideile si credintele in functie de scopurile urmarite de conducatori. Oamenii liberi care doreau sa citeasca, sa aiba opinii, vise sa traiasca dupa bunul plac erau vanati, iar cartile pe care le citeau erau arse ca intr-un fel de executii publice. Cu siguranta nu as dori sa ajungem intr-un astfel de viitor!

Brenda: Poate citesc acest interviu si prietenii tai. Ce carte ti-ar placea sa primesti de ziua ta?
Ana: Ooo, lista este foarte lunga! Asa ca nu ma pot hotari asupra unui titlu. In general citesc cu mare placere ceea ce primesc, imi place sa experimentez orice gen literar.

Brenda: Sper sa ti se implineasca dorinta. 
ANA Cocoveanu, 15 ani, Colegiul National Iulia Hasdeu, Bucuresti, Romania



De data aceasta, in continuarea interviului, va propun o prezentare in 10 pasi a romanului Hotul de carti, de Mrkus Zusak. Vizionare placuta!


No comments:

Post a Comment

NISTE CARTI - cu Ana Cocoveanu

Ma vad cu Ana in vacante si uneori in weekend, cand nu avem teme prea multe. Ne stim de 9 ani si ne bucura fiecare intalnire pentru ca ...